Fase 1: verhoogde zorg
Sommige leerlingen hebben echter meer nood aan aanpassingen, omdat ze specifieke onderwijsbehoeften hebben waarbij de brede basiszorg niet volstaat. De overstap naar de volgende fase: “de verhoogde zorg” is nodig.
Signaleer leerproblemen op tijd en pak ze aan. Langdurige leerproblemen leiden vaak tot gedragsproblemen. (Horeweg, Omgaan met moeilijk gedrag, 2016)
Methode 1: leerproblemen signaleren
Laat leerlingen tijdens testmomenten of wanneer de jongere er naar vraagt gebruik maken van een concentratiescherm. Deze schermen bevorderen de concentratie door visuele en geluidsprikkels te reduceren. De scholieren worden op deze manier gestimuleerd enkel bezig te zijn met de taak of de test. Ze worden niet afgeleid en boeken betere resultaten.
Deze methodiek is geïnspireerd uit de observaties van de KIDS. Een leerling die zich niet goed kon concentreren wordt achterin de klas gezet met een concentratiescherm. Hij heeft de vrije keuze indien hij het scherm al dan niet gebruikt. Dit slaat terug op de zelfdeterminatietheorie, meer bepaald op autonomie.
Methode 2: concentratiescherm
Voor een aantal problemen en stoornissen bestaan er redicodismaatregelen. Omgaan met kinderen met specifieke onderwijsbehoeften vraagt zowel van de school, van de leerkrachten als van de ouders, grote inspanningen.
Scholen kunnen, in het kader van het gelijke-kansenonderwijs, maatregelen nemen om deze doelstelling te realiseren. Daarom blijft het als ouder héél belangrijk dat je in verband met de schoolkeuze voor je kind, je goed informeert en duidelijke afspraken maakt met de school. Je moet weten wat je van de school mag en kan verwachten. Als school moet je ook transparantie naar de ouders scheppen over wat ze wel en niet kunnen verwachten van de school. Goede afspraken vermijden frustraties en ontgoochelingen