Moeilijkheden aan het begin van de les
"Aan het begin van de les heeft de leerkracht Frans het erg moeilijk om de klas stil te krijgen. Luca blijft doorpraten en betrekt veel leerlingen hierbij. De leraar moet altijd haar stem verheffen. Dit is niet goed voor zichzelf en daarnaast heeft het een tegendraads effect op de leerlingen."
Het begin van de les duidelijk aangeven, zorgt voor structuur bij de leerlingen. Dit moet niet eenmalig gebeuren, maar elke les opnieuw. Dit kan je doen door aan het begin van de les telkens dezelfde positie in het klaslokaal te kiezen, dezelfde houding aan te nemen en altijd met een soortgelijke introductie te starten. Zo laat je zien dat je alles onder controle hebt en de leerlingen weten zo precies wanneer de les begint. (Conradi, 2016)
Methode 1: begin van de les
De leerlingen moeten bij het binnenkomen goed weten wat er van hen verwacht wordt. Is het de bedoeling dat ze hun spullen klaarleggen of moeten ze eerst naar de inleiding luisteren? Denk na over wat jij graag wil en bespreek dit met leerlingen. (Conradi, 2016)
Methode 2: stramien
De klas verbaal tot stilte manen kan vervelend zijn voor de stem. Probeer leerlingen daarom op een non-verbale manier tot stilte te manen. Je kan hierbij pratende leerlingen aankijken, de vinger op de lippen leggen als je stilte wil, een cirkelend gebaar maken als een leerling zich moet omdraaien... (Conradi, 2016)
Methode 3: non-verbaal stilte verkrijgen
Mensen zijn geneigd om snel hun stem te verheffen. Bijvoorbeeld: “Nu gaan jullie allemaal zwijgen!” Probeer het eens op een andere manier en ga zachter praten als je wil dat leerlingen de aandacht op jou vestigen. Een duidelijke, open lichaamshouding kan helpen. (Conradi, 2016)
Methode 4: praat zachter om de aandacht te krijgen
Om de klasgroep rustig te krijgen aan het begin van het lesuur, kan er geopteerd worden om een fietsbelletje te installeren aan het bord. Deze kan je laten rinkelen, wanneer je wil dat de les start. De leerlingen die niet stil zijn na dit krachtig signaal, krijgen een kleine, maar vooral nuttige sanctie. Deze dient steeds in het teken te staan van de leerstof, zoals bijvoorbeeld de vorige les kort te herhalen. Het kan tevens zinvol zijn de leerlingen elke periode een joker te geven. Deze kunnen ze éénmaal inzetten, zodat ze het gevoel hebben dat ze een tweede kans verdienen.