Waarschijnlijk heb je de neiging om je meteen te gaan verdedigen tegenover de leerling. Dit heeft echter helemaal geen zin en leidt tot een welles-nietesspelletje dat je toch niet zal winnen. Probeer daarom voor je reageert, deze reflex te onderdrukken. Dit kan je doen door tot vijf te tellen en hierna pas in te gaan op de leerling. (Moortgat, 2013)
Methode 1: denk twee keer na
Discussie uitlokken
“Het is maandagochtend, niet de favoriete tijd van de leerlingen. Je geeft les tijdens het eerste uur aan een groep derdejaars. Je zegt dat ze eerst de aangekondigde toets gaan maken, vooraleer je aan de les zal beginnen. Sander kijkt echter zeer boos en reageert: “U heeft helemaal niet gezegd dat we op maandag een toets hebben!””
Je kan best proberen om de controle over de situatie te behouden. Dit kan je doen door de discussie uit te stellen. Volgende reactie is op zijn plaats:
“Ik wil hier zeker over praten, Sander, maar aan het einde van de les. We gaan nu eerst de toets maken.” De leerling in kwestie zal het er aan het einde van de les helemaal niet meer over willen hebben en is de discussie al lang vergeten.
Methode 2: behoud de controle
Blijf steeds kalm!
Wanneer de leerling regelmatig probleemgedrag vertoont dan is de laatste tip en vaak de belangrijkste om altijd kalm te blijven. Een leerling heeft niet altijd controle over de situatie. Als je echt niet weet wat je nog kan doen om de situatie te verbeteren, probeer dan met collega’s te overleggen of stap bijvoorbeeld naar het CLB. Zij helpen je graag verder naar andere professionele instanties die hulp bieden.